10-12-07

Wie ben ik echt?

Wannekonijnspaulaheurenalbertzijnjongstedochter... dat ben ik dus.

Mijn betovergrootmoeder was Johanna Colijn, oftewel "Wannekonijn", iets wat veel vlotter over de volkstongen rolde. Zij arriveerde in het geboortedorp van mijn betovergrootvader en trouwde er met haren Hippoliet. Samen gingen zij in 't Rovershol gaan wonen, ook wel bekend als D'huizekens (omdat er nu eenmaal maar een paar kleine huizekens stonden). Ik woon hier nog steeds, zij het dat ons Rovershol ondertussen wel een paar huizekens rijker is.  

De clans van toen zijn er nu ook nog altijd. Schuinover ons zitten de Floors (<Florimond), hiernaast de Fuizen met de eens beruchte "Naulde" (naald), de kleermaker. Een beetje verder "kleinse Guust" en dáárnaast de Koolkes (< Coole). Langs de andere kant wonen de Tsietens en de Poepeschetens, bijnamen waarvan ik de geschiedenis hier wegens plaatsgebrek niet uit de doeken kan doen. Geweldig gewoon hoe gans het dorp bestond uit zulke clans: de Breskes, de Nelekes, Doorens, Rozens, Sarkes en dan ook niet te vergeten figuren zoals "Pleite", "Koekenenboot" en "Prulzesies". Zij hebben ons dorp gemaakt tot wat het nu is.

Tot de clan van Wannekonijn behoorde mijn grootmoeder, Paula, "Wannekonijnspaula" dus. Zij trouwde op haar beurt met "Rietensenlangen", mijn grootvader Jules. Wat had ik hen graag horen vertellen over de tijd van toen! Gelukkig weet mijn vader, "Wannekonijnspaulaheurenalbert", nog genoeg hilarische verhalen met sappige details over dienen goeien ouwen tijd. Ik hang geboeid aan zijn lippen, wanneer hij me weer eens diep in het verleden meesleurt.

Mijn grootvader heb ik nooit gekend en ik was amper 11 toen mijn grootmoeder hier bij ons thuis is gestorven. Maar ik weet nog goed dat zij met argusogen mijn speelvriendinnetjes keurde en telkens weer vroeg "en wiens kiendse zijdegij?" Aan de echte naam en straat had zij niet veel, maar toen mijn vader uitlegde dat het een kleinkind was van "Patersefons", dan wist ze direct welke clan ik in huis had gehaald.

Je kon zo op haar gezicht aflezen of het goe volk was of niet.

13:52 Gepost door *** in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

Dag lentesneeuw Die verhalen van vroeger...en die tijd...ik ben er ook zo op verkikkerd.
Toen hingen de mensen nog aan elkaar, nu is het elk voor zich.
Maar laten we die mooie momenten koesteren en er gelukkig om glimlachen dat we ze hebben mogen beleven8
Nog een fijne maandag toegewenst!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 10-12-07

lol Wat de volksmond al niet teweeg bracht he hihi.
De meeste mensen van het dorp moesten goed nadenken als je de achternaam (familienaam) vroeg van een persoon lol, met bijnaam genoeg maar anders.... :-)
Aaaaah jaja de dochter van....jaja nu weet ik het sé!
groetjes ;-)

Gepost door: maike | 10-12-07

aha Nu weten we eindelijk een beetje meer over jou! Altijd leuk zo een verhalen!

Gepost door: Unexpected | 10-12-07

Groetjes van.... ...
"Piiiter van Theo van Mèréa van d'n Dore'-van-de-Fritsj"

ofte:

Pieter --> Theo --> Maria --> Theodoor --> Fritz :)

Zaaaahaaaalig begin van uw postje... zo zalig da'k eigenlijk nog nie verder heb gelezen en al direct bovenstaande wou posten... :-)

voilà nu ga ik dus verderlezen :-D

Gepost door: Cijferkes (@ work) | 10-12-07

OMG :) omg, zo zalig :-) ge moogt zo nog dingen posten, mss da'k plagiaat ga plegen nu ;-)
mss post ik wel eens iets over die jonge achttienjarige duitsers die gewoon meespeelden met de kinderen indertijd in beide wereldoorlogen... we zullen nog wel zien :)

Gepost door: Cijferkes (@ work) | 10-12-07

@ Cijferkes Ooooh de Duitsers... ik moet me al inhouden om hierover uit te weiden. Jaja, die hebben hier in ons huizeke ook binnengezeten, terwijl onze clan was weggevlucht naar 't dorp hiernaast. Op de floors hunne hof lagen wel 2000 velo's (naar ze zelf beweren), gepikt door de Duitsers. En 't land achter ons huizeke, was de frontlinie! Verdammt noch an schluss!

Gepost door: Lentesneeuw | 10-12-07

Awel en ik weet het dus niet hé! Ga het toch eens navragen.. eigenlijk wil ik ook wel zo'n naam!
Waarschijnlijk komt het doordat geen van mijn ouders blijven wonen is in hun geboortedorp!
Maar ik vraag het eens na!
Voorlopig blijf ik M&M.

Wens je nog een leuke avond!
Lieve groetjes,

Gepost door: M&M | 10-12-07

Geweldig Mooi toch die verhalen van vroeger... Beroepshalve kom ik heel veel in contact met bejaarden en ik blijf van die verhalen genieten... Dan komt de nostalgie bovendrijven.
Groetjes

Gepost door: Breeg | 10-12-07

Geweldig ..die verhalen uit de goeien oude tijd! Ik ben dol op de dialecten, de namen, de gewoontes,... Heb zelfs de woordenboek van mijn dialect in huis gehaald, gieren en brullen hoor :)
Groetjes van de klaan van Hugo van Carre Kwik den biersteker vant staminee oep den oek neffe de kerrek :)

Gepost door: Nina | 10-12-07

hilarisch toch... Die verhalen van vroeger. Zo moet ik me in het dorp ook nooit voorstellen als de kleindochter van Alfons L., Dan kennen ze me niet. Maar als ik zeg dat mijn mama de dochter is van Fons van de Kopere, ja, dan weet iedereen waarover ik het heb!

Gepost door: saartje | 11-12-07

Ben voor het eerst komen lezen hier, zalig geschreven hoor, ik heb genoten !
Groetjes !

Gepost door: Parelmoer | 11-12-07

Dat was in Reetverdegem? En de Potrel, heb je die gekend?
Zoen
Guy

Gepost door: Guillaume de Montségur | 11-12-07

grappig stukje tekst met heel veel nostalgie, maar da is altijd zo leuk aan die oude verhalen eh... thanks for the hint om hier nog ne keer naar te gaan kijken ;-)

Gepost door: downunder | 11-12-07

Tof hé ' t Was leuk om dit te lezen. Da moeten nogal tijden geweest zijn.
Groetjes

Gepost door: ambereyes | 12-12-07

De commentaren zijn gesloten.