14-01-08

Ambetante vraag

Gisteren bekroop mij een wel zeer akelige vraag. Ik zag mezelf daar liggen in het tweepersoonsbed, beide kussens in het midden op een hoopje geflanst, twee boeken links, drie boeken rechts. Want dat heb je dan, als je alleen slaapt: de lectuur kan gerust mee IN bed.  

En opeens was ze daar, de vraag. Haar lange, knokelige vingers grepen mijn pols vast en knepen me ter verantwoording. Ik kon niet anders dan mijn boek laten vallen. Verontwaardigd keek ik haar aan: "Wat nu weer?"

Ze zette haar meest bedenkelijke gezicht op en vroeg: "Wat... als je nu je hele lange leven alleen blijft? Geen lieve man die je 's morgens wakker kust, geen kinderen die je voor je verjaardag ontbijt op bed komen brengen. Een huis voor jou alleen, waar je alleen kookt, alleen de afwas doet, alleen de TV wegzapt. Wat als?"

"'t Is al laat", zei ik, in de hoop dat het excuus zou werken. "Moet je daar nu nog mee aan komen draven? Ik moet morgen werken." Ik draaide me met een zucht op mijn buik (want zo slaap ik het best) en deed het licht uit.

"Tja", zei ze fluisterend, en ze nestelde haar koude lichaam tegen het mijne, iets wat ze anders nooit doet. "Je zal er stilaan toch rekening mee moeten houden. Binnen drie jaar ben je er al dertig..." Ze was duidelijk op dreef. Wat daarna volgde was een hele litanie over hoe ik het toch anders had gezien toen ik jonger was, dat ook ik mijn geluk verdien, dat ik me meer moet openstellen voor nieuwe mensen... "Maar ik stel me toch open?" "Jaja, maar je hart zit wel zeer stevig op slot hé, meiske".

Ergens temidden van haar stroom woorden moet ik ingedommeld zijn. Gelukkig. Maar toen ik vanmorgen wakker werd, lag ze er nog. Triomfantelijk uitgestrekt langs de kant van het bed. Ik trippelde zo stil als ik kon de slaapkamer uit en liet haar voor wat ze was.

Ze kan zien dat ze tegen vanavond het huis uit is. Wat een ambetante vraag!

 

11:24 Gepost door *** in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Mooi verteld!
Ik begrijp haar hoor... je vraag... maar ze is inderdaad een beetje ambetant! Het is er één waar je geen pasklaar antwoord op hebt...!
Probeer te genieten van elke dag die komt, en wie weet, wanneer dat slotje een beetje grip verliest... wie weet!

Wens je een leuke dag!
Lieve groetjes,

Gepost door: M&M | 14-01-08

dat grote bed lijkt soms wel véééél te groot voor een mens alleen. Ook al vaak liggen piekeren in dat grote bed, de moosite jaren van ons leven zijn nu en dan liggen we alleen in bed!Lig ook in t midden, twee kussen tegen elkaar, mijn gsm en afstandsbediening, zijn helaas alleen mijn enige bedgenoten. Maar soms kan t ook zalig zijn om een groot bed voor jou alleen te hebben, daar kan ik dan ook soms wel van genieten hoor.
vele groetjes

Gepost door: amber | 14-01-08

Daar is ze dus! Die heeft jarenlang ook bij mij gewoond, niet leuk he! Heb ze buitengekegeld, tegen mij was ze ook bezig van 'binnen x jaar ben je AL dertig'. Nu denk ik 'was ik maar eens alleen'...
Trouwens...'AL DERTIG' ... je moet maar lef hebben om zoiets te laten lezen door een 40+-er!!! :-)
Groetjes

Gepost door: Breeg | 14-01-08

Vlot geschreven en aangenaam om lezen.
Zo'n slot op je hart is moeilijk om mee te leven....zo mis je een boel emoties die de moeite waard zijn!
Een zeer leuke blog, waar iets op te lezen valt....dat vind je niet altijd.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 14-01-08

is de vraag ambetant of deugd je antwoord niet? heeft ze dat al eens aan jou gevraagd? Gewoon negeren, als ze in zo een bui is, is er geen ontkomen aan. Maar haar buitenzetten zou ik niet doen, misschien kom je via haar jezelf ooit eens tegen en dat, neem het van me aan, is heel aangenaam!

Gepost door: rein | 14-01-08

Jong, wringt ze gewoon de nek om vanavond als ze er nog ligt !! Dé oplossing van de twee kussens is op het ene je hoofd neerleggen en het andere in je armen knellen en proberen zsm indommelen... En jaah, dat cijfertje 3 is maar iets vies, but hey! 25 was ook "een kwarteeuw" en dat gedacht alleen al deed ook vies, ook bij mij hé, maar da ging toch ook over? Ouder worden doe je sowieso hé, dat is niet in "trams" uit te drukken, dat doe je elke dag, elke seconde! Of je nu 29 of 31 bent, dat is dezelfde generatie nog altijd hé, ookal zit er dat getalletje met een drie en een nul in tussen. En als je tegen dan al vier jaar regendansen en dat soort dingen hebt gedaan ga je je ook al veel beter voelen van de betere fysiek hé meiske! (ja ik zeg tenminste nog welgemeend 'meiske' - binnen vier jaar is't mevrouw, woehahahah!)

Gepost door: Cijferkes | 14-01-08

Incidentje Vandaag volgend verhaal gehoord: Bij elke nieuwe trouw in de familie van een vriendin komt haar wat oudere nonkel telkens vragen wanneer het haar beurt is om het huwelijksbootje in te stappen. Ze antwoordde lichtjes geërgerd dat zij toch ook niet telkens weer komt vragen of het zijn beurt is op volgende begrafenis. K'vond het wel een sterk moment van haar :-)

Gepost door: Bart | 14-01-08

@ Bart Hehe... geweldig antwoord! Die ga ik onthouden ;o)

Gepost door: Lentesneeuw | 14-01-08

Dat is zeer mooi uitgedrukt... Ach en het is de foute vraag ... ze had beter kunnen vragen ben je nu gelukkig waar het eigenlijk om draait? En het antwoord zal nooit 100% ja zijn ... want 100% bestaat volgens mij niet ...
Samen zijn is niet altijd gelukkig zijn ook al denken veel mensen dat.

Gepost door: kobe | 15-01-08

:-))) Weer heel leuk en vooral duidelijk omschreven hahaha.
Ik ken ze EN OF IK ZE KEN GEDEKKE!
Weet je wat, doe zoals ik toen had moeten doen en niet dierf...........smijt ze met klikken en klakken aan de deur en zeg terwijl tegen haar dat ze op een ander gaat zeveren!

Maar euh...'t is zoals Breeg zegt: Hoe durf je het aan ons te laten lezen!!!!

groetjes ;-)

ps: rofl, weet je welke karakters ik nu moest intikken........TRU(Y)T :D

Gepost door: maike | 16-01-08

@ Maike Hahaaaa! Ik zeg het al lang: toeval bestaat niet ;o) O ja, ik ben komen lezen bij jou hoor, van zodra je terug was! Nog niet gereageerd echter. Mmm, die dokter... persoonlijke behandeling :o))

Gepost door: Lentesneeuw | 16-01-08

De commentaren zijn gesloten.