14-01-08

Gniffel gniffel

"We zijn in form zenne, mevrouw!" En bibi was gewaarschuwd.

Zeventien tieners kijken me geamuseerd aan, terwijl ik mijn meest verhullende pokerface opzet. "Des te beter", zeg ik "allez kom, we gaan de les beginnen!".

De maandagblues? Dat kennen pubers niet. Nog niet. Het leek veeleer op een vrijdagnamiddag net voor de grote vakantie. Ik heb vandaag de eer gehad om mijn allereerste propje door de klas te zien vliegen. Toen ik vol interesse vroeg of ik het mocht lezen, klonk het uit twee monden unaniem: Neeee! "Stop het dan maar onmiddellijk weg!" De omzittenden gniffelden. Nee, dit was echt niet het moment om toegevingen te doen.

Nog geen vijf minuten later beginnen vier andere plezanterikken luidop een conversatie te houden, middenin een oefening, zomaar... moet kunnen. Ik ga er bij gaan staan. "Tasje koffie dames en heren?" "Maar 't ging over de les", proberen ze nog. Het wordt stil in de klas.

Ik draai me om, loop naar het bord en zet me nonchalant neer op de voorste bank. Ik verander in de gids. Zij de kudde... en ze zúllen me volgen. "Kijk", begin ik, "ik doe mijn best om de lessen aangenaam te laten verlopen. Ik maak het jullie gemakkelijk door het schema van de les zelfs al aan bord te brengen. De leerstof is nu misschien wel zwaar, maar zo gaan we zeker niet vooruit." 34 ogen staren me aan. Expressie nul.

Ik ga verder op een kalme toon "Ik respecteer jullie. Jullie mogen gerust assertief zijn." "Wat is dat, mevrouw, assertief?" "Dat jullie een eigen mening mogen hebben en dat ook uitspreken. Ik duld het, zolang jullie dat doen op een beleefde manier en op het geschikte moment." Een paar hoofden knikken me instemmend toe. "Allez, en dan gaan we nu verder met de oefening..."

Echt stil wordt het nooit, maar ze zaten toch weer met hun ogen gericht op hun boek. Toen ik even later nog op bord een fameuze spreekoefening en toets neerkrijtte, zag je aan hun gezicht dat het menens was. "Allez mevrouw, mogen we die spreekoefening niet per twee doen?" "Per twee? No way, ik wil elk van jullie eens apart bezig zien. Je kan het vast wel alleen."

Ik heb hun eerste huistaken binnengekregen vandaag. Mijn beurt om te gniffelen nu...

18:12 Gepost door *** in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat met in de kijkerte staan.
En ik denk dat je het goed aanpakt met die pubers :)

Gepost door: ambereyes | 14-01-08

Hihi ... ... slécht vel ! En dan zeggen ze iets van mij ... ;o)

Bigg hugg !

Gepost door: Stekelbeesje | 14-01-08

hihi brings back memories ... wat was het toch leuk die "nieuwtjes... groentjes" op de rooster te leggen. Hoe ver kunnen we gaan voor ze instort. Zeg nu zelf ge hebt dat in uwe tijd ook gedaan en ge moogt da ni vergeten.

Vind wel dat ge het goed hebt aangepakt... meestal stond ikke na 10 minuten in de gang of bij broeder directeur of de perfect of zo... you know ... een beetje de onschuld zelfde te spelen.
Ach school it's a fun time

Gepost door: kobe | 15-01-08

amaai powergirl je doet dat erg goed als ik dat hier allemaal lees. ik zou minder tustig blijven denk ik. But you, relax take it easy... Go girl! goed zo ;-)

Gepost door: amber | 15-01-08

Pubers... niet meteen de gemakkelijkste bende hé! Ik hoor soms ook verhaaltjes van mijn zoon en ik denk dan bij mezelf... 'Kereltje, vroeg of laat loop je met je snoetje tegen de muur, en ik verheug me er op!'
Er is blijkbaar een groot verschil in de manier van aanpakken, het is een steeds zoeken naar de methode... het is zo op school, het is zo thuis..
Maar... ik heb er maar ene... !
Ik wens je veel succes... maar ik ben er zeker van dat het je zal lukken.

Wens je nog een leuke dag!
Lieve groetjes,

Gepost door: M&M | 15-01-08

Je doet dat goed! Ik zou het in ieder geval niet kunnen! Ben er niet echt voor in de wieg gelegd...
Jij daarentegen...
Laat ze maar eens zien wie de baas is... die pubers!

(voel me soms zelf nog wel een puber...)

Gepost door: saartje | 15-01-08

slecht vel !!!!!! ... ik kan het niet beter uitdrukken dan Stekelbeesje! ;-)

(ge hebt gelijk zu, laat u nie doen door die snotneuzen zenne! (alé, nu nie da'k daar aan twijfel, maar kom, dan nóg;o) ))

Gepost door: Cijferkes | 15-01-08

kvond het altijd hilarisch als de leerkracht voor de klas een opmerking maakte lijk jou 'tasje koffie' hihi :)

Gepost door: Katleen | 15-01-08

Well done!!

Gepost door: elena | 15-01-08

*ahum* Hoorde ik daar iemand 'Mevrouw' zeggen???
Kunnen die pubers niet wachten tot die drie ervoor komt staan???

Alle gekheid op een stokje...
Je verdient respect en zo te zien respecteren ze je :-))))

Gepost door: maike | 16-01-08

Nice! Alweer in de kijker, proficiat!!!

Zo te lezen voel je je trouwens kiplekker in je nieuwe job, houden zo, we zijn allemaal blij voor je! Allee ja, dat denk ik toch, maar voor de zekerheid kan ik misschien herformuleren tot "ik ben heel content voor je!"
De start van het nieuwe jaar is voor jou zeker en vast goed geweest!

Dikke zoen!

Gepost door: Tessa | 16-01-08

De commentaren zijn gesloten.