25-02-08

Navelpluis

Ik ben een spons. Geef mij kennis en ik absorbeer, graag zelfs! Ik heb maar één trouwe maat die me nooit of te nimmer in de steek laat en da's GOOGLE. Mensen die me al wat beter kennen, kunnen dit beamen: ik google alles meteen, direct en dan wel op het moment zelf dat ik het wil weten. 

Op deze toch wel kouder wordende zondagavond (tiens, de thermostaat is afgeslagen zeker?) zat ik alweer verslingerd aan het net te zoeken naar veel en eigenlijk niets specifieks. Van de ene site naar de andere, met googlestops tussendoor, zwalpend op de hoge golven van het net *freak! ahum*

Kom ik op een weetjespagina terecht... en wat trekt mijn aandacht? 

Wist je dat... er serieus wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar navelpluis? Je hebt de meeste kans op navelpluis als je een oudere man bent, behaard bent en een navel hebt die naar binnen wijst. Als je een navelpiercing hebt, is de kans op navelpluis heel klein!

Navelpus... ja... van dat witgele gedoe dat in je navel komt na een zweterige dag en dat, als je het eruit peutert, een beetje onwelriekend ruikt. Maar euhm, daar gaan we nu niet "dieper" op in... om maar te zeggen dat ik het ken "van horen zeggen"... navelpus dus...

Maar navelpluis?? WTF is dat? Ik mag al blij zijn dat ik geen oudere behaarde met een naar binnen wijzende navel type man ben... het feit dat ik geen navelpiercing heb, doet er dan ook weinig toe. Voor een oudere behaarde man mét navelpiercing is dit dan weer wel informatie van levensbelang (of zo lijkt het toch).

Even checken bij mijn trouwe maat... die me -hoe kan het ook anders- doorstuurt naar mijn tweede beste vriend, Wikipedia :o) Leest u even mee? 

Navelpluis is de benaming voor de opeenhoping van wollig materiaal in iemands navel.  (wollig "materiaal"? Ah zo.)

Veel mensen merken dat zo nu en dan een klompje pluis is verschenen in de navelholte. (Huh? Tiens? Ooooh kijk, een weespluisje!) Een zekere professor aan de Universiteit van Sydney heeft daarop eens systematisch onderzoek verricht om alle aspecten van navelpluis aan het licht te brengen. Zijn voornaamste bevindingen waren:

  • Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar. (euhm, okaaay...)
  • In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren (huh?) in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam. Deze migratie is het gevolg van de wrijving tussen lichaamsbeharing en ondergoed.  (ik kan het me al plastisch voorstellen, ja)
  • De blauwachtige kleur (Oh djeezes!!) van navelpluis wordt veroorzaakt doordat de meeste kleding blauwe vezels bevat. 
  • Navelpluis is volstrekt onschuldig en er is geen andere actie vereist dan het min of meer regelmatig verwijderen ervan.  (Schat, 't wordt weer DRINGEND tijd dat je je navelpluis verwijdert! Ik zie je gezicht niet meer van hieruit!)

Graham Barker uit Perth, West-Australië staat in het Guinness Book of Records als recordhouder van het verzamelen van de meeste navelpluis. (Ieeeuuuuuw!) Hij verzamelt zijn navelpluis sinds 17 januari 1984 (ieuw! ieuw!) en heeft een gemiddelde hoeveelheid van 3,03 mg per dag. In tegenspraak met het onderzoek van Dr. Kruszelnicki is dat zijn navelpluis roodachtig van kleur is, ook al draagt hij zelden rode kleren.  (ja, da's ook niet normaal hé makker! Ik zou me toch zwaar zorgen maken over uwen navelpluis!)

En u, heren? Al enige pluis zichtbaar? Regelmatig eens van kleur veranderen hé! Want je weet, verandering van spijs... Juist ja.

00:54 Gepost door *** in Algemeen | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook |

Commentaren

bah bah het lijkt me eerder een gebrek aan hygiëne die nagelpluis, of ben ik mis? brrr
groetjes

Gepost door: amber | 25-02-08

Goh Ik weet het niet, Amber... als die ene meneer daar dagelijks 3 mg uithaalt... moet het toch zijn dat die pluis zich sowieso ontwikkelt, gewassen of niet.
Wellicht hebben onze Vlaamse behaarde venten dat ook wel...

Gepost door: Lentesneeuw | 25-02-08

Ahum! Ik weet het zo niet hoor... Ik ga voor de zekerheid vanavond mijn man zijn navel eens inspecteren... maar ik zou ook eerder denken dat het aan de hygiëne ligt! Ik vind het evident dat ik mijn navel 's morgens en 's avond mee was... maar misschien wordt bij velen dat 'gaatje' al eens overgeslagen? Lijkt mij een onplezierige inwoner dat 'navelpluis'...!

Lieve groetjes,

Gepost door: M&M | 25-02-08

IEW! en bah bah bah...
Ik had al wel gehoord over het bestaan van navelpluis, maar dat er studies over bestonden, dat is nieuwe informatie.

en het maakt de 'iew...bah bah bah' er niet minder op

Gepost door: saartje | 25-02-08

Jakkie bah! Meestal tover je een lach op mijn gezicht als ik hier kom lezen, maar nu...
Pffff, jakkie!!

Gepost door: Tessa | 25-02-08

straf, zelf heb ik er nooit last van gehad (hangt denk ik ook af van de klederdracht). mijn broer heeft het wel, maar die is nochtans niet behaard
vind het wel een boeiend thema

Gepost door: watje | 25-02-08

als je je navelpluis niet wegneemt heb je na 2,5 jaar een fleece trui. En die past dan als gegoten. Of het pedagogische van een avondje googlen....

Gepost door: Duvel | 25-02-08

WTF... die reacties hier!! ik voel mij plots een fucking alien!!!!
"niet hygiënisch"... hallo, zoiets is normáál bij mij, en JAAA ik was mij élke dag, ook al oogst ik mijn dagelijkse portie pluis... Het laten zítten is niet hygiënisch, ja!! Volgens mij heeft het allemaal iets met de diepte van het naveltje te maken.... ik heb nogal 'nen diepen', om het zo recht voor de raap te zeggen :-D
Hebben jullie soms allemaal (bij gebrek aan een echt putje) dan nog een stukje navelstreng hangen ofzo? :-D

Gepost door: Cijferkes | 25-02-08

EEuuhhmmm Ik ben zelf ook een google-freak, dus daar kan ik je nog volgen. Maar hoe je op navels en hun inhoud terechtkomt???
Ik heb zelf een piercing en kan beamen, minder onderhoudswerken daar, sinds dat ding erin steekt.

Gepost door: Mystic | 25-02-08

@Owla cijferkes ik stop mijn portefeuille in mijn navel en
en stofzuig hem minstens 3x per week.

Gepost door: Duvel | 25-02-08

Oelala Dit thema doet veel "pluis" opwaaien precies ;o)
Even ter info: ik beschouw het niet echt als alien, noch denk ik aan onhygiënisch. Maar wat me vooral deed Ieeeeuwen was het feit dat die ozzie guy het OPSPAARDE! Sinds 1984 aub!! Ik heb het hier es zitten berekenen: dat maakt zo'n "wollige" 25 KILO navelpluis!!!
ps: ik heb ook "nen diepen"... maar niet echt pluisbezitster dus.
:o)

Gepost door: Lentesneeuw | 25-02-08

@ twee mensen @ Duvel : haha zalige reactie van u op mijn reactie jong, ik lig hier een kriek! :-)

@ Estrellas (=Sterrekes, nvdr) : mor ja mijn sisken, ik wete kik da wel mijn loeken, ik had het maar op de andere reacties zoals die van Amberken en Saartje en Tessa

Gepost door: Cijferkes | 25-02-08

loooooool Ik weet in de zomer wat te doen...
NAVELS KIJKEN! :D
hahahaha de navelpluiskijkers...of naveltoeristen hahahaha menslievedeugd!
groetjes

Gepost door: maike | 25-02-08

lol hahahahahhaha u reacties hihi :)
tis dan ook iets heel serieus ...

Gepost door: Katleen | 25-02-08

Daar gaat m'n lekkere avondsnack...

Gepost door: Einstein Brain | 25-02-08

euhm ik heb een navelputteke,een schoon naar binnen wijzend navelke,diep putteke die ik elke dag uitwas,maar soms komt daar es wat pus in.Van pluis heb ik geen last,gelukkig maar.Maar ik heb de indruk dat dat een mannelijk iets is.En die Auss is gewoon een zot geval.Mensen zijn heel inventief om in GBOR te komen,gedver zeg...

Gepost door: Peggy | 26-02-08

Dat van het verloren lopen op het net doordat je doorklikt in Google... Jaja...
Ik denk dat ik niet wil weten hoe jij op zo'n onderwerp komt.
Maar ik heb wel gelachen. :-)
Grts, JB

Gepost door: Joe Bradley | 26-02-08

@JB And... that's all that matters ;o)

Gepost door: Lentesneeuw | 26-02-08

De commentaren zijn gesloten.