17-05-08

Fauna en flora

Ik had ze al een paar dagen zien zitten. Hier en daar verspreid tegen de muur van mijn bureau. Het raam van mijn bureau staat altijd open... aldus kan alles wat vliegt vrij in en uit.

Maar deze vlogen niet echt meer. Ze zaten daar maar. Twee paar lange vleugels, twee sprieten op hun gat en ook sprieten vanvoor. Wat zijn die beesten toch? Dat vroeg Lentesneeuw zich af toen ze er eentje porde. En het viel op de grond. Dood. Tiens...

Ook de anderen waren al grijs qua kleur. Por. Val. Por. Val.

Toen ik uiteindelijk het vliegenraam voorzette, kwamen er ook daar - zij het dan nog levende- exemplaren neerstrijken. Rare beestjes. En ik moest weten wat het was, of course.

De zoektocht op google naar "tweevleugelige insecten" leverde niet al te veel op. Behalve dat ik nu weet dat diptera Latijn is voor tweevleugelig. Het moest een soort vlieg zijn, maar wélke? Het enige wat me was opgevallen, was dat de beestjes geen lang leven beschoren zijn. Ik had toen al de link moeten leggen, maar helaas, vrouwen volgen geen logische denkpatronen zeker?

Deze middag, starend door het keukenraam, zie ik er weer één. Met ons vader, de alwetende fauna- en floramens die vlak naast mij zijn brillenglazen staat te poetsen, grijp ik mijn kans. "Vader, wat zijn deze vreemdsoortige dipterabeestjes?" "Ah", en hij steekt zijn neus tegen het raam "dátte? Dat zijn ééndagsvliegen hé meiske!"

Mja, it figures...

De Ephemera Vulgata oftewel de ééndagsvlieg:

eendagsvlieg

Deze 20 mm lange vliegen zijn gemakkelijk te herkennen aan de drie staartborstels. (inderdaad, ja) Deze insecten vliegen traag en worden gemakkelijk door de wind verplaatst (of ze vallen gewoon op de grond). De mannetjes verzamelen zich tussen mei en augustus (nu dus) in grote zwermen. De vrouwtjes vliegen de zwerm binnen, worden door een mannetje gegrepen en paren (ja, waaróm al die poespas errond?).

Deze vliegen hebben geen monddelen (ocharme!!), eten niet en leven slechts twee tot drie dagen (vrij logisch ja).

Wist u eigenlijk hoe een ééndagsvlieg er precies uitziet en waarom het dan wel zo heet? Nu wel zie!

12:53 Gepost door *** in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ok het is officieel, vrouwen volgen geen logische denkpatronen; ik vraag me namelijk ook al twee weken af hoe het komt dat er elke dag dode vliegen op de vensterbank in de keuken liggen...Maar gelukkig was er toen Sterrekes - en die goeie ouwe vake -, die klaarheid bracht, waarvoor dank :)

Gepost door: Nina | 18-05-08

Aha... dat maakt veel duidelijk :-)

Het bespaart me een zoektocht in de encyclopedie der Insecten (en aangezien ik die niet heb, een tripje naar de bib) :-)

Gepost door: saartje | 19-05-08

De commentaren zijn gesloten.